Sergiu M. Brădean

Home » Meditații » Ce planuri ai?

Ce planuri ai?

„Căci Eu ştiu gândurile pe care le am cu privire la voi, zice Domnul, gânduri de pace şi nu de nenorocire, ca să vă dau un viitor şi o nădejde.” – Ieremia 29:11

Pe una dintre rețelele de socializare, mult utilizate în ultima perioadă, cineva scria într-o doară: „cea mai inutilă investiție la început de an 2020 a fost cumpărarea unei agende”. Trăim într-o perioadă fără precedent în istorie în timp ce navigăm situaţii care ne pot pune viața în pericol și care atacă economia mondială şi suntem obligaţi să respectăm legi şi reguli care ne restrâng libertăţile. În trecut, lumea a mai experimentat molime catastrofale, dezastre și războaie cu impact asupra mai multor țări, dar situaţia de astăzi este diferită. În acest moment, întreaga lume are ceva în comun: încercăm să supraviețuim unui virus mortal.

Dar, ca ucenici ai Domnului Isus, cum putem înțelege acest lucru? Ce facem cu întrebările noastre adresate lui Dumnezeu și cu întrebările noastre despre Dumnezeu? Cum găsim o veste bună într-un flux continuu de vești proaste? Și cum reuşim să potrivim aceste realităţi în pasajul atât de familiar din Ieremia 29:11? Căci știu planurile pe care le am pentru tine ”, spune Domnul. „Sunt planuri pentru binele tău și nu pentru dezastru, pentru a-ţi oferi un viitor și o speranță. Acest verset ne dă speranță și este asigurarea noastră de securitate spirituală în vremuri grele. Însă în timp ce Dumnezeu este cu adevărat un dătător de speranță, trebuie să înțelegem contextul acestui verset neprețuit.

Profetul Ieremia a propovăduit israeliților din regatul de sud al lui Iuda, înainte ca aceștia să fie cuceriţi în 586 î.Hr. de regele Nebucadneţar din Babilon. În Ieremia 27, el a profețit că ei îl vor sluji pe acest rege, pe fiul său și pe nepotul său și că totul va fi sub controlul lor (Ieremia 27: 6-7). În capitolul următor, un profet fals pe nume Hanania le-a spus oamenilor că Dumnezeu îi va elibera și le va restaura împărăţia peste doi ani. Ieremia a contestat profeţia lui Hanania din cauza minciunilor din mărturia sa. Ieremia a mai spus că Hanania va muri și peste două luni, a murit. În capitolul 29, Ieremia încurajează oamenii să-și trăiască viața în normalitate cât timp se află în exil – să muncească, să se căsătorească, să planteze holde, să mănânce roada și să crească! El le spune că vor fi în Babilon timp de 70 de ani și că vor fi aduși din nou acasă.

Planurile lui Dumnezeu pline de speranță și un viitor minunat pentru oamenii aleși, probabil, nu s-au potrivit cu ideea lor din acel moment. Au vrut să se întoarcă acasă, însă Dumnezeu a spus că vor trece 70 de ani. Și-au dorit propriul rege, dar Dumnezeu a spus că îl vor servi pe regele babilonian. Au vrut să înflorească în patria lor, iar Dumnezeu le-a spus să facă asta sub un guvern care îi ținea captivi. Vestea cea mai grea a fost aceea că generația mai veche nu se va întoarce niciodată acasă. Aveau să moară într-o țară străină în slujba unui rege străin.

Realitatea este că noi, ca oameni, nu putem insista pe ideea noastră pentru un viitor luminos și plin de speranță. Avem tendința de a avea un orizont limitat și o gândire pământească. Dar căile lui Dumnezeu sunt cu mult mai mari decât ceea ce pot înțelege mințile noastre. Planul lui este mai bun! Și include o viaţă pentru totdeauna cu El în ceruri, nu doar o scurtă porțiune din viața noastră anostă aici pe pământ. Dacă speranța noastră este întunecată de îndoială, frică și anxietate, putem schimba asta astăzi. Trebuie să eliminăm speranța noastră falsă legată de aici şi acum și să o înlocuim cu o mentalitate cerească, o mentalitate care elimină temporalitatea pământeană. Speranța noastră nu trebuie să fie niciodată legată de comoditățile și plăcerile pe care le oferă lumea sau de ușurința cu care facem faţă unei situații. În schimb, trebuie să ne fixăm mințile la promisiunile și adevărurile din Cuvântul lui Dumnezeu și să ne aţintim privirea către ziua în care viitorul nostru luminos, glorios și etern devine realitate.

Care sunt planurile pe care le faci? Eşti stresat că, pe termen scurt şi mediu, obiectivele tale nu se pot împlini? Începe astăzi să îţi planifici veşnicia şi orizontul tău de speranţă se va deschide exponenţial.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1,272 other followers

Follow Sergiu M. Brădean on WordPress.com
%d bloggers like this: