Sergiu M. Brădean

Home » Uncategorized » Ce schimbă criza?

Ce schimbă criza?

„Cine este ca cel înțelept și cine pricepe rostul lucrurilor? Înțelepciunea omului îi luminează fața, și asprimea feței i se schimbă.” – Eclesiastul 8:1

„Cuvintele acestea, „încă o dată”, arată că schimbarea lucrurilor clătinate, adică a lucrurilor făcute, este făcută tocmai ca să rămână lucrurile care nu se clatină. Fiindcă am primit dar o împărăție care nu se poate clătina, să ne arătăm mulțumitori și să aducem astfel lui Dumnezeu o închinare plăcută, cu evlavie și cu frică, fiindcă Dumnezeul nostru este „un foc mistuitor”. – Evrei 12:27-29

Ai senzația că nu s-a schimbat nimic. Și totuși tu nu mai ești același/aceeași. Noi am fost și suntem schimbați, transformați. Iar dacă ne gândim la lucrarea lui Dumnezeu, trebuie să recunoaștem că El dorește să ne transforme pe fiecare, dorește să ne facă să semănăm cu Fiul Său, dorește să ne desăvârșească. Sistemul de referință nu este cel pământean afectat de variație, ci veșnicia și imuabilitatea ei. Ce s-a schimbat în acest timp de criză la tine? Ce s-a schimbat în general?

 1. Legi – la nivel mondial, criza a afectat țări și a obligat adoptarea unor legi și reglementări fără precedent. Schimbările legislative au avut efecte variate. Unele legi au fost primite cu suspiciune, altele cu îngrijorare și doar puține au fost acceptate și respectate cu seriozitate. Ce spune asta despre noi? Chiar și cei care cred în Dumnezeu au mari probleme cu unele dintre aceste schimbări – mai ales cu cele care restrâng libertăți religioase. S-a schimbat ascultarea și supunerea ta?
 2. Obiceiuri – schimbările la nivelul obiceiurilor noastre, sunt cele mai neplăcute. Am fost obligați să ieșim din zona noastră de confort chiar dacă – ironic – am fost obligați să rămânem foarte confortabil acasă, să lucrăm de acasă și să viețuim între pat, living și bucătărie. Dar în scurt timp noi am descoperit că zona noastră de confort nu este foarte confortabilă. Poate că ne trezim mai târziu pentru că mergem la somn târziu sau poate că lenevim mai mult, dar plictiseala este o boală grea cu care nu te poți obișnui. Tipare dezvoltate în ani de școală, de muncă sau de tradiție au fost preschimbate cu improvizația. Cum au fost afectate obiceiurile tale? Au rămas obiceiurile bune (cititul din Biblie, rugăciunea, închinarea, exercițiul fizic) sau ai dezvoltat obiceiuri rele?
 3. Relații – familiile ar fi reușit să câștige cel mai mult din această criză. Dacă până la pandemie copii reușeau să își vadă părinții doar câteva clipe zilnic, acum părinții și copiii au fost închiși sub același acoperiș săptămâni întregi. Totuși unii nu au știut să găsească formula câștigătoare din acest aranjament și abuzurile au continuat, divorțul, avortul, pornografia și minciuna au continuat și ele. Social am învățat să ne distanțăm și am ajuns insule izolate în singurătatea noastră. Ce s-a schimbat în relațiile tale? Ai lucrat la relațiile din familia ta? Ai devenit un tată sau o mamă mai bun/bună? Ai ajuns un fiu/fiică mai atent/ă la nevoile părinților trecuți de a doua tinerețe? Te-ai distanțat de toți și acum ursuz îți acoperi nasul și gura să nu cumva să te contaminezi?
 4. Inimi – se pare că în perioada aceasta s-au oprit mai puține inimi (fără a fi afectate de coronavirus). Nu e statistică oficială – așa se vorbește. Dar au fost inimi care s-au împietrit. În criză, în loc să alerge la Dumnezeu, unii L-au blamat și L-au părăsit. Însă au fost și inimi care sensibilizate de suferință au răspuns apelului divin și s-au deschis către El. Cum a fost schimbată inima ta? Ai devenit mai sensibil la ce are de spus Dumnezeu? El are un mesaj de dragoste pentru mine și pentru tine. Leacul pe care El îl propune pentru inima noastră frântă de teamă sau durere este Dragostea. Iar când ne este cel mai greu El mărește doza.

Într-adevăr, aici pe pământ totul este supus schimbării. Și inclusiv situația aceasta pandemică este tranzitorie. Vor veni vremuri și mai interesante cu schimbări și mai mari. Dar există o transformare care are valențe veșnice. Este transformarea pe care Dumnezeu o face în inima noastră prin prezența Lui acolo. El, prin Duhul Său și prin Cuvânt ne atinge viața întreagă și ne pregătește pentru veșnicie. Aici trăim doar pentru o vreme, dar împreună cu El – dacă îl avem pe Isus ca Domn și Mântuitor – vom fi (vom exista) pentru totdeauna.

Cum ai fost tu schimbat în această perioadă de criză? Dacă schimbarea este pozitivă se vede pe fața ta!


2 Comments

 1. Încep, citându-vă:”Chiar și cei care cred în Dumnezeu au mari probleme cu unele dintre aceste schimbări”!
  Reflexiv și normal ne întrebăm: De ce oare?
  Pentrucă: ”Lucrarea Lui este ciudată”, ”Lucrul Lui, este nemai auzit”- Is 28:21
  Mă rugam, 24 timmes în 24 hours pt. Trump! Alături de …milioane…! Știindu-l cam impulsiv, nu cumva să-i provoce pe ”potențiali, să arunce vre-o…!
  Ehei, iepurașul a zbughit de sub tufișul pe care îl suspectam cel mai puțin: ”Ciudată Lucrare”! Ce-i de făcut? ”pocăință” – începând cu ”amvoanele”…!
  Next timme – John nicorici (întâmplător…Reșițean).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1,272 other followers

Follow Sergiu M. Brădean on WordPress.com
%d bloggers like this: